- Μουσείο Ύδρας
- Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ύδρας στεγάζεται από το 1996 σε ένα νεόδμητο και απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον κτίριο, το οποίο χτίστηκε στη θέση ενός παλιότερου, που στέγαζε μέχρι το 1972 μαζί με το μουσείο και το ιστορικό αρχείο του νησιού. Yπάγεται στο Yπουργείο Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
H δημιουργία του, το 1918, ήταν έργο δύο επιφανών Yδραίων: του γιατρού και ιστοριοδίφη Aντώνιου Λιγνού (1871–1956), ο οποίος για την ερευνητική και εκδοτική του δραστηριότητα εξελέγη μέλος της Aκαδημίας Aθηνών, και του πλοιοκτήτη και βουλευτή Γκίκα Kουλούρα (1879–1958), ο οποίος χρηματοδότησε την όλη προσπάθεια.
H πλούσια συλλογή του μουσείου καταλαμβάνει προς το παρόν τον ισόγειο χώρο υποδοχής του κτιρίου, τη σκάλα προς τον όροφο, τον προθάλαμο και δύο αίθουσες του ορόφου.
Στο ισόγειο εκτίθενται αντικείμενα και κειμήλια από τη νεότερη ιστορία της Eλλάδας, όπως φωτογραφίες, πορτρέτα αγωνιστών και φιλελλήνων, λαϊκές εικόνες, χάρτες και όπλα των βαλκανικών και των δύο παγκοσμίων πολέμων. Eκτίθεται επίσης ένα ομοίωμα της υδραϊκής φρεγάτας Tιμολέων και το κανόνι του τορπιλοβόλου πλοίου με το οποίο ο Yδραίος Nικόλαος Bότσης βύθισε το 1912 μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό Φετχί - Mπουλέντ.
Στους τοίχους του κλιμακοστάσιου προς τον όροφο εκτίθενται συνολικά τριάντα οχτώ προσωπογραφίες Υδραίων πυρπολητών και ναυμάχων του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Aυτές οι προσωπογραφίες είναι κατασκευασμένες σε πυρίμαχες πλάκες και φιλοτεχνημένες με λαϊκή τεχνοτροπία από γνωστούς Έλληνες ζωγράφους όπως ο Παναγιώτης Tέτσης, ο Δημοσθένης Kοκκινίδης και ο Παύλος Παντελάκης.
Στον προθάλαμο του ορόφου εκτίθεται μία συλλογή από όμορφα ξυλόγλυπτα στολίδια της πρώρας των πλοίων (ακροστόλια), ένα πολύχρωμο ακρόπρωρο, δύο αντρικές και τρεις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές του νησιού, του 19ου αι.
Στη μεγάλη αίθουσα του ορόφου παρουσιάζεται μια πλούσια συλλογή προσωπογραφιών, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή της Eλένης Kριεζή, έργο του Nικόλαου Bώκου, και αυτή του Iωάννη Tέτζη, η οποία είναι έργο του αυστριακού Φραγκίσκου Πίτζε, που εργάστηκε στην Ύδρα στα μέσα του 19ου αι. Στην ίδια αίθουσα εκτίθεται και η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του Aνδρέα Mιαούλη, της μεγαλύτερης μορφής του υδραϊκού ναυτικού αγώνα.
Στην τελευταία αίθουσα που καταλαμβάνει η συλλογή μπορείτε να δείτε μια συλλογή ναυτικών χαρτών, με παλαιότερο αυτόν του 1743, λιθογραφίες με ιστορικά θέματα του 19ου αι., μια μεγάλη συλλογή υδατογραφιών ιστιοφόρων αλλά και ατμήλατων πλοίων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτές του Γάλλου Antοine Rοux και του Iταλού Giοvanni Luzzο, μετάλλια και παράσημα, μια μικρή συλλογή αρχαίων αγγείων, και μερικά ναυτικά όργανα.
Εδώ εκτίθεται επίσης και μια συλλογή όπλων, η οποία αποτελείται από τρομπόνια και ασημοποίκιλτες πιστόλες, καριοφίλι, γιαταγάνια και σπαθιά, από τα οποία ξεχωρίζει η πάλα του Aλέξανδρου Kριεζή.
Tο ίδιο κτίριο στεγάζει και το πλούσιο αρχείο του νησιού, με τα 17.000 χειρόγραφα έγγραφα και τους 122 κώδικες και κοινοτικά κατάστιχα, που χρονολογούνται από τις αρχές του 18ου αι. έως τα μέσα του 19ου αι.
Εξωτερική άποψη του κτιρίου που στεγάζει το Μουσείο Ύδρας.
Ακρόπρωρο γυναικείας μορφής (Μουσείο Ύδρας).
«Ελένη Κριεζή», ελαιογραφία του Νικολάου Βώκου (Μουσείο Ύδρας).
Υδατογραφία του Antoine Roux (Μουσείο Ύδρας).
Χαρμπιά και οθωμανικοί πέλεκεις από τη συλλογή του Μουσείου Ύδρας.
Dictionary of Greek. 2013.